Dotacje dla MŚP z sektorów hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury
Kto może skorzystać:
- Branża Hotelarska: pensjonaty, hotele, hostele itp.
- Branża Gastronomiczna: restauracje, kawiarnie itp.
- Branża Turystyczna: biura podróży, przewodnicy itp.
- Branża Kulturalna: kina, muzea itp.
Inwestycja jest kierowana do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które prowadziły i prowadzą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD), potwierdzoną wpisem do właściwego rejestru w jednej z branż: hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura -zobacz dotacje-HoReCa
Warunki:
- Spadek obrotów o co najmniej 20% w 2020 lub 2021 roku w porównaniu do roku poprzedniego. W przypadku zawieszenia działalności w 2020 przez co najmniej 6 miesięcy, porównanie dotyczy roku 2019.
a) Inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w szczególności:
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług,
- roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych,
- inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, poprzez prace projektowe, recykling/ponowne wykorzystanie odpadów, a także wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej,
- działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa, lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów w sektorze, w którym prowadzona jest działalność.
b) Podnoszenie kwalifikacji/przekwalifikowanie pracowników poprzez prowadzenie szkoleń związanych z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, w szczególności w związku z unowocześnieniem lub rozszerzaniem profilu działalności Wnioskodawcy, obsługą klienta, wystąpieniem sytuacji nadzwyczajnych, np. szkoleń z zakresu nowych rozwiązań i technologii IT, analizy potrzeb klientów, zarządzanie informacjami i danymi oraz zarządzanie ryzykiem.
c) Usługi rozwojowe (inne niż szkolenia) w zakresie realizacji przedsięwzięć MŚP takie jak: opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych wynosi 600 000,00 zł. Maksymalne wsparcie na jedno przedsięwzięcie MŚP to 540 000,00 zł. Maksymalność intensywność wsparcia 90%.
Projekt nie może rozpocząć się przed złożeniem wniosku i musi zakończyć się do 31 stycznia 2026 roku.
Wnioski o dotacje HoReCa można składać do 31 października 2024 r.